ca

La lletra lligada a debat

A Avantis, fem servir el mètode de la lletra lligada per afavorir la lectoescriptura i la coordinació motriu fina.

La lletra lligada és i ha estat motiu de debat en relació a les avantatges o els inconvenients que pot suposar per al procés de lecto-escriptura o, si ho preferiu, per al procés d’aprendre a llegir i a escriure.

N’hi ha que pensen que aquest tipus de lletra ha de desaparèixer perquè no la trobem en el nostre entorn i, per tant, no és significativa per als nens i les nenes.

D’altres opinen que és absurd el seu aprenentatge perquè no és la lletra que utilitzen els adults. En base a aquesta darrera afirmació les persones que encara escrivim en lletra lligada no seríem persones adultes, tot i que quan escrivim ens puguin dir que fem “bona lletra”.

Sovint s’ha escrit que l’ús de la lletra lligada alenteix l’escriptura o que és causa de la mala lletra, però no penso que siguin arguments de pes ni considero que es pugui parlar de relacions causa – efecte. 

Normalment les opinions en contra s’associen amb la cal·ligrafia o amb la dificultat que suposa. La lletra lligada hauria de ser molt més que cal·ligrafia i la dificultat que suposa no hauria de ser negativa perquè l’aprenentatge ha d’anar lligat a l’esforç. 

Als qui pensen que aquest tipus de lletra s’hauria d’eliminar perquè ja hi ha l’ordinador o perquè està passada de moda els diria si pensen que les biblioteques s’haurien de tancar pel mateix motiu.

Per una banda, cal dir que la lletra lligada ben feta no resta rapidesa a l’escriptura, més aviat al contrari doncs escriure sense aixecar el llapis i seguint un ordre pot resultar més ràpid que aixecar la mà per escriure la lletra següent. Per altra banda aquest tipus de lletra també ajuda a exercitar la destresa manual fina lligada al desenvolupament motriu dels infants.

Tanmateix, m’agradaria dir que l’objectiu no hauria de centrar-se exclusivament al voltant del millor tipus de lletra, sinó que ambdues, de pal i lligada, haurien de ser complementàries perquè contribueixen al desenvolupament global dels infants.

Més enllà dels debats, per a l’aprenentatge de la lectoescriptura hauríem de pensar que allò que és més important no és tant el tipus de lletra, sinó el mètode que s’utilitzi per aprendre a llegir i a escriure.

Dra. M. Teresa Fuertes
Professora de la facultat de Ciències de l’educació
Universitat Internacional de Catalunya

Per estar actualitzats diàriament podeu seguir-nos al nostre Instagram.

Share
Published by
Blanca Del Cacho

Recent Posts

Celebrem Sant Jordi a Avantis

Cavallers, princeses i dracs donen vida a la llegenda en una jornada inoblidable.

2 dies ago

​​Dia dels Avis, una jornada plena d’emoció

Els avis van visitar el col·legi per a compartir un matí entranyable amb els seus…

2 setmanes ago

Gregorio Luri reflexiona sobre educació i família

El pedagog i escriptor analitza els reptes educatius actuals i el paper clau de la…

4 setmanes ago

English Day at Avantis School!

Divendres passat 14 de març, amb motiu de la proximitat de St. Patrick's Day, a…

1 mes ago

4a excursió del GEF: Rodal de Sabadell

Una jornada de senderisme familiar amb un recorregut assequible de 8 km, descobrint fonts i…

1 mes ago

Nova Unitat d’Indagació: Les construccions!

Els nens i nenes d'I5 s'embarquen en una nova aventura amb aquesta nova unitat d'indagació.

1 mes ago